Няколко тайни за сиренетоСТАТИЯ ОТ АРХИВА
Знаем ли достатъчно за сиренето, за неговото производство и асортимент? Как да се ориентираме в морето от сирена на пазара, някои от които вероятно нямат право да носят това име, а други – също вероятно – са останали незаслужено пренебрегнати? Как да изберем качественото – по цената, по цвета, по структурата му? Много и много въпроси, чиито отговори търсим в разговор с Галин, Главният Технолог на ХРАНА ОТ КЛАСА, отговарящ за качеството на продуктите. Той е компетентният човек от компетентната фирма, на чиито оценки можем да се доверим. Нали “Храна от класа” има високата мисия да произвежда истински продукти!
С други думи, Галин ще ни разкрие няколко тайни за този продукт, характеризиращ се с постоянното си присъствие на българската трапеза. Например каква е разликата между класическо саламурено сирене и бързо зреещото сирене?
Разликата е в начина на производство, който се отразява и в крайната себестойност, съответно – цена – на продукта. Така наречените Бързо Зреещи Продукти се произвеждат от по-малко мляко, което става възможно заради следните технологични хитринки. Пастьоризацията на млякото се извършва при по-висока температура. Ако при саламуреното сирене това става при 70-72 градуса, то при тези продукти говорим за 80-85˚С, при което се унищожава почти цялата патогенна микрофлора. Това позволява последващите процеси на зреене да бъдат скъсени (от 45-60 дни за саламуреното сирене до 2-3 дни за Бързо Зреещите Продукти). Практически сиренето не зрее, а заминава веднага на пазара. Високите температури на пастьоризация водят и до включване на всички налични белтъци – дори и тези от суроватката – в състава на сиренето. Така от по-малко мляко (4-4,5 литра) можем да произведем същото количество сирене, за което, ако спазим БДС, ще са ни нужни 7 литра. Резултатът е за потребителите: протеините и мазнините при Бързо Зреещите Продукти не са разградени и не са така лесно усвои ми.
Следващият ни въпрос е защо понякога сиренето хруска и оставаме с усещането, че има пясък в него? “Не е невъзможно да има – разсмива се Галин, – но в случая не е пясък, а просто калциев лактат – не разтворима сол, която се е получила вследствие на предозиране с калциев двухлорид. В традиционното сирене, това, което е по БДС, също има калциев двухлорид, но в доста по-малки количества за разлика от Бързо Зреещия Продукт. Добавянето на големи количества калций е задължителна при тези продукти, защото при високите температури на пастьоризация естественото съдържание на този микроелемент от млякото се унищожава”.
Накрая Галин ни запознава с още два лоши признака: избелването на сирената и високо водно съдържание. Понякога при предозиране на тези изкуствени вещества сиренето дори придобива леко син оттенък, докато традиционното, истинското сирене има кремав цвят. Всъщност цветът и структурата на сиренето са два признака, по които бихме могли да се ориентираме за неговото качество.
Високото водно съдържание на този вид продукти, около 65%, се постига чрез спестяване на някои стъпки от технологията при обработката и пресоването на сирената, което води до това да консумираме повече вода вместо сирене.
Разбира се, това са само няколко тайни за сиренето, които е добре да знаем, за да се предпазваме от лошото качество. Надяваме се разговорът ни с Галин от “Храна от класа” да продължи, защото сиренето е основен продукт и е добре да сме добре информирани за него, тъй като той винаги присъства на българската трапеза.
Най-новите статии
АнтиБактерикал – хигиена и естетика в един продукт!

Санирай с нас и най-новите продукти на фирма ATRIA – AntiBacterical Spray и Antibacterical боя! Представяме на вашето внимание линия продукти от ново поколение, чиито фокус е антибактериалната защита. Продуктите АнтиБактерикал не само убиват бактериите, но и предотвратяват бъдещото им развитие върху повърхностите. Те са най-доброто решение за трайна защита от бактерии, гъбички и плесени, при това в две лесни стъпки! Първа стъпка – Обработване на стените с AntiBacterical Spray (Антибактерикал Спрей) - хигиенизиращ спрей за стени и тавани с антибактериално и антимухълно действие.
Грундове и бои за селскостопански машини, тежкотоварни автомобили и автобуси

В края на есента приключва земеделската година, строителството на открито спира, а активният туристически сезон е свършил. Време е да се обърне внимание на ремонта и поддръжката на селскостопанската техника, тежкотоварните автомобили, строителните машини и автобуси. Те трябва да бъдат подготвени за новия сезон и няма по-подходящ момент от късната есен и зимата, когато почти или изобщо не се използват. Един от основните проблеми, с който собствениците се сблъскват е ръждата. В борбата с нея на помощ идва преобразувателят на ръжда на италианската фирма Атри. Kemrust (Кемръст) превръща по
Саниране и защита на облицовки и настилки от камък

Камъкът е един от най-използваните материали в строителството от векове. Независимо дали говорим за столетна или за най-модернa сграда, дали става въпрос за каменна облицовка на камина или на фасада, той неизменно присъства. Естествените камъни са ефектни и харесвани, но са силно попивни. Попивайки вода и влага те се замърсяват, променят цвета си, по тях се образуват мухъл, лишеи и микроводорасли и постепенно се рушат. За да запазим или възстановим красотата им, те трябва да бъдат подходящо почистени и обработени. С продуктите на италианската фирма Атри дълги години ще се радвате на красотата
Термо декоративни бои и мазилки ДИВА - СПА център от класа! Част 1

Дизайн и технологии се срещат, за да дадат на света на интериорния дизайн решение, което обединява естетика и функция в едно. Линията DIVA са продукти от ново поколение, съчетаващи в себе си както класически, така и ултра модерни декоративни бои и мазилки, които в същото време имат висока влагоустойчивост и сертифицирана термоизолираща функция, която осезаемо подобрява комфорта в помещенията. Термо декоративната боя Sofia (Софиа)В е най-авангардния продукт в своя сектор. СъчетавайкиВ естетика и технология, при пълно зачитане на традициите,В В СофиаВ придава на интериора стил и класа,
Термо декоративни бои и мазилки ДИВА - СПА център от класа! Част 2

Дизайн и технологии се срещат, за да дадат на света на интериорния дизайн решение, което обединява естетика и функция в едно. Линията DIVA True Cementв„ў са продукти от ново поколение, съчетаващи в себе си както класически, така и ултра модерни декоративни бои и мазилки, които в същото време имат сертифицирана термоизолираща функция и са изключително подходящи за влажни помещения – бани, басейни, СПА центрове. Nicolе (Никол)В е декоративна мазилка от ново поколение, съчетаваща в себе си естетиката на класическите декоративни мазилка и функции, които те не притежават, а именно - доказан